Over het Burgerberaad Nieuwegein
In het Burgerberaad Nieuwegein gaan 160 deelnemers met elkaar in gesprek. Hierin gaan ze op zoek naar wat zij samen belangrijk vinden over hoe ze gezond en gelukkig met elkaar leven in Nieuwegein, nu en in de toekomst. Het Burgerberaad loopt van 14 december tot en met 8 maart 2025.
De deelnemers bepalen met elkaar de agenda voor het beraad. Daarna laten zij zich informeren door experts en inspiratoren.
Over jouw deelname
Je start in kleine wisselende groepen van 4 personen. Zo kun je elkaar rustig leren kennen en wissel je ideeën uit over wat je belangrijk vindt. De ideeën worden verder uitgewerkt tot concrete voorstellen. Samen besluiten jullie wat de beste voorstellen zijn. Die worden opgenomen in het Burgerakkoord. Het Burgerakkoord wordt aangeboden aan de politiek, met het verzoek dit akkoord uit te voeren en/of op te nemen in beleid.
Lees hieronder verder over het proces van het Burgerberaad, of kijk bij de veelgestelde vragen. Op deze pagina vind je meer deelnemersinformatie.
Het proces
De stappen toegelicht
Het Burgerberaad wordt georganiseerd door de stichting G1000.nu. De stichting is een onafhankelijke organisatie en heeft geen enkel belang bij welke uitkomst dan ook. Zij zorgen voor een goed verloop van het proces en zorgen ervoor dat iedere deelnemer aan bod komt. De Raad van Toezicht van de stichting let daarop en kan benaderd worden wanneer deelnemers daar vragen of twijfels over hebben.
LOTING EN DEELNEMERS
Een Burgerberaad is een gesprek van de inwoners. Bij het Burgerberaad Nieuwegein is er plaats voor maximaal 160 deelnemers. Inwoners van de gemeente worden door middel van loting uitgenodigd om deel te nemen aan het Burgerberaad. In november vallen de uitnodigingen op de mat.
1. STARTBIJEENKOMST
Het Burgerberaad gaat van start door een Startbijeenkomst. Daar wordt de agenda bepaald voor het verdere traject. Met elkaar gaan we op zoek naar wat we samen belangrijk vindenop het gebied van gezondheid en geluk. Daarover gaan we met elkaar in gesprek en doorlopen we samen een proces om tot een agenda te komen en ideeën te beschrijven.
2. TUSSENBIJEENKOMSTEN
We werken in de maanden na de Startbijeenkomst de ideeën uit tot concrete voorstellen. Dit gebeurt in kleinere groepen die samenwerken in Werkplaatsen. De groepen worden begeleid door facilitatoren en lezers. We komen in deze periode meerdere keren bij elkaar. De Werkplaatsen kunnen een beroep doen op experts, ervaringsdeskundigen en inspiratoren. Maar ze kunnen ook zelf op pad gaan om materiaal te verzamelen.
3. SLOTBIJEENKOMST
Voor de Slotbijeenkomst komen alle 160 deelnemers van de Startbijeenkomst nogmaals bij elkaar. Hier presenteren de Werkplaatsen de voorstellen die zij hebben uitgewerkt. We gaan hierover met elkaar in gesprek. In de officiële zitting van de Burgerraad stemmen we over de voorstellen. Wordt het voorstel met meerderheid van stemmen aangenomen, dan maakt het vanaf dat moment onderdeel uit van het Burgerakkoord. Het Burgerakkoord wordt overhandigd aan de gemeenteraad van de Gemeente Nieuwegein, met het verzoek om het akkoord uit te voeren of goed uit te leggen als dat niet mogelijk is.
MONITOR/KLANKBORDGROEP
Om contact te houden met de Gemeente over de uitvoering van het Burgerakkoord, stellen de deelnemers van de Burgerraad een Monitor/Klankbordgroep aan. Deze groep van deelnemers kan na de Burgerraad gesprekken voeren met iedereen die met het Burgerakkoord aan de slag wil.

Veel gestelde vragen
Wat is een Burgerberaad?
In het Burgerberaad gaan 160 willekeurig uitgekozen inwoners uit de gemeente Nieuwegein in gesprek. In dit geval gaat het om de vraag: Hoe leven we gezond en gelukkig met elkaar in Nieuwegein, nu en in de toekomst?
We gaan met elkaar in gesprek, niet in debat. Je hoeft elkaar dus niet te overtuigend at je gelijk hebt. We zorgen ervoor dat we spelregels met elkaar afspreken en dat we op een fijne manier met elkaar tot ideeën komen. Het gaat om jullie ideeën. Daarom wordt dit Burgerberaad door een onafhankelijke organisatie, Stichting G1000.nu, georganiseerd.
Waar gaat het Burgerberaad Nieuwegein over?
Hoe leven we gezond en gelukkig met elkaar
in Nieuwegein, nu en in de toekomst?
De kosten van de zorg stijgen en blijven voorlopig stijgen. Het tekort aan zorgmedewerkers blijft de komende jaren groeien. Het aantal mensen dat een beroep doet op zorg neemt toe als gevolg van de vergrijzing. Tegelijkertijd neemt het aantal mantelzorgers toe. Kortom, de zorg staat onder druk. Wat is ervoor nodig om langer gezond en zelfredzaam oud te worden?
Wie is Stichting G1000.nu?
Wij zijn een onafhankelijke organisatie van burgers en werken aan het vernieuwen van vertrouwen. Wij hebben geen belang in de uitkomsten van het Burgerberaad. Het initiatief komt van de gemeenteraad van de gemeente Nieuwegein. De gemeenteraad heeft vooraf een overeenkomst ondertekend waarin zij heeft beloofd zich niet met het proces te bemoeien en de uitkomsten serieus te nemen.
Doet de gemeente wel iets met de uitkomsten van het Burgerberaad Nieuwegein?
De gemeenteraad heeft vooraf beloofd om de uitkomsten van het Burgerberaad serieus te nemen. De gemeenteraad heeft gezegd óf de voorstellen van het Burgerberaad over te nemen, óf aan iedereen uit te leggen waarom sommige voorstellen (nog) niet worden overgenomen. Maar er zijn vast ook voorstellen waar inwoners zelf mee aan de slag willen!
Waarom zou ik meedoen?
Dit is jouw kans om te vertellen wat jij belangrijk vindt om gezond en gelukkig met elkaar te leven in Nieuwegein. Wat is daarvoor nodig? Je kunt je zorgen en ideeën delen en je werkt aan voorstellen waar de gemeente, maar misschien wel heel Nieuwegein mee aan de slag kan. Ook is het een kans om andere inwoners te ontmoeten.
Waarom een deelnamevergoeding?
Om het jou wat makkelijker te maken om mee te doen kun je een vergoeding krijgen van 40 euro per zaterdag en 25 euro voor een avond. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om oppas te betalen. Of het maakt het wat makkelijker om vrij te nemen van je zaterdagbaantje. Als je alle 5 de bijeenkomsten erbij bent ontvang je in totaal 170 euro.
Wie kunnen er mee doen aan het Burgerberaad?
Gelote inwoners uit de gemeente
Omdat er geen plek is voor alle inwoners van de gemeente werken we met loting. Zo heeft iedereen kans op deelname. Er is plaats voor 160 gelote inwoners. Heb je een brief met een uitnodiging voor het Burgerberaad ontvangen? Klik dan hier.
* Voor het aanmeldingsproces geldt dat er bij overaanmelding een tweede loting zal worden gedaan. Alle deelnemers krijgen op 27 november bericht of zij mee kunnen doen.
Welke inwoners doen er mee?
Er zijn 10.000 willekeurige inwoners uitgenodigd. Jij bent er daar één van. Deze loting, zoals we dat noemen, is gedaan onder alle inwoners van de gemeente Nieuwegein van 16 jaar en ouder. Er is plek voor 160 inwoners. Als er meer mensen zich inschrijven doen we daarom een tweede loting. We willen er namelijk voor zorgen dat er zoveel mogelijk verschillende mensen meedoen. In de tweede loting kijken we bijvoorbeeld naar leeftijd en opleidingstype. En we zorgen ervoor dat er uit alle wijken iemand mee doet. Je hoort 27 november of je mee kunt doen.
Ik wil wel meedoen, maar dat is voor mij niet zo makkelijk. Kunnen jullie mij helpen?
We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Vind je het bijvoorbeeld lastig om op de locatie te komen? Heb je behoefte aan een rustruimte? Heb je een hulphond? Wil je iemand meenemen omdat je niet zo goed Nederlands spreekt of verstaat? Heb je niet zomaar oppas gevonden voor je kinderen? Geef dit aan in het aanmeldformulier. We zoeken samen naar een oplossing.
Wanneer zijn alle bijeenkomsten van het Burgerberaad Nieuwegein?
- Startbijeenkomst: Zaterdag 14 december, 10.00 tot 16.00 uur, inloop vanaf 9.15 uur.
- Vervolgbijeenkomsten: (3 bijeenkomsten totaal)
- Donderdag 9 januari 2025 – 19:30 tot 22:15 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
- Zaterdag 25 januari 2025 – 10:00 tot 14:30 uur, inloop vanaf 9.30 uur.
- Donderdag 13 februari 2025 – 19:30 tot 22:15 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
- Slotbijeenkomst: zaterdag 8 maart 9.30 tot 17.00 uur, inloop vanaf 9.00 uur.
Daar bepaal je samen met de andere deelnemers welke voorstellen worden opgenomen in het Burgerakkoord. Dit burgerakkoord wordt aangeboden aan de gemeenteraad.
Gaat een Burgerberaad altijd over gezondheid?
Nee, een Burgerberaad kan over allerlei onderwerpen gaan. Onderwerpen waar niet meteen een kant en klaar antwoord op is, maar die wel van grote invloed zijn op de hele samenleving.
Waarom wordt er met loting gewerkt?
Het is helaas niet mogelijk om alle inwoners van de gemeente te laten deelnemen aan een burgerberaad. Daarom hebben we gekozen voor 160 deelnemers. Om iedereen een kans te geven werken we met loting. Ingelote burgers krijgen begin november een persoonlijke uitnodiging in de bus en kunnen zich met een unieke code aanmelden.
Tweede loting
We zorgen er dan voor dat we een zo verschillend mogelijke groep in de zaal hebben. Dat betekent dat we er bijvoorbeeld voor zorgen dat er net zoveel mannen als vrouwen mee doen, mensen van verschillende leeftijden en verschillende opleidingstype en uit verschillende kernen van de gemeente.