Het Burgerakkoord van Nieuwegein

Vastgesteld op 8 maart 2025 in het Cals College Nieuwegein.

Het Burgerakkoord Nieuwegein bevat alle aangenomen beslispunten.

Binnenkort volgt een overzicht van alle voorstellen en een PDF met het complete overzicht van alle voorstellen en presentaties.

N.B. Op 8 maart 2025 hebben alle afgevaardigden het Burgerakkoord ondertekend. In verband met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is op deze website een exemplaar geplaatst zonder alle handtekeningen. Op verzoek is het exemplaar met handtekeningen wel in te zien.

Alle aangenomen beslispunten:

1.1. Communicatie

1.1.1 Maandelijks informatiemoment

Er wordt maandelijks een informatie middag/avond georganiseerd voor “nieuwe” burgers. Zij krijgen daar een persoonlijke uitnodiging voor.

 

1.1.2 Service & informatiedesk in stadhuis

Er komt in het stadshuis een service & informatiedesk zodat er persoonlijk contact is en zorg gedragen wordt voor een correcte afhandeling van de gestelde vragen door de burger.

1.2 Persoonlijke communicatie

 

1.2.1 Een wie-wat-waar loket

Er komt een “wie-wat-waar loket” van de gemeente waar bewoners terecht kunnen met al hun vragen. Eén plek om te vragen waar je precies moet zijn.

 

1.2.2 Laagdrempelige communicatie

De gemeente faciliteert duidelijke, laagdrempelige communicatie, deelt dit met de buurtpleinen en neemt hierover de regie.

 

1.2.3 Welkomstasje

Nieuwe (buurt)bewoners krijgen een welkomstasje thuis met uitgebreide informatie op papier om wegwijs te worden in Nieuwegein.

 

1.2.4 Activiteitenkalenders

De activiteiten in de buurt worden duidelijk zichtbaar gemaakt door activiteitenkalenders bij de buurtpleinen en andere openbare ontmoetingsplaatsen.

2 Verbinding; Inclusief & Toegankelijk

 

2.1 Inclusieve activiteiten

Er wordt een centrale plek gerealiseerd waar inclusieve en toegankelijke activiteiten georganiseerd kunnen worden. Deze plek is goed bereikbaar met alle soorten vervoer: auto, fiets, OV, te voet.

 

2.2 Zichtbaarheid activiteiten

Betere zichtbaarheid van wat er allemaal is en wat er nog ontbreekt en gaat komen.

 

2.3 Vrijwlligers krijgen begeleiding

Professionele begeleiding van vrijwilligers, zodat zij beter inzetbaar zijn bij inclusieve en toegankelijke activiteiten.

 

2.5 Gemeentelijke coördinator

De gemeente stelt een coördinator aan, die alle activiteiten en activiteitenlocaties in Nieuwegein inventariseert en samenwerking tussen verschillende voorzieningen stimuleert, zodat lokale activiteiten voor alle inwoners toegankelijk worden. Zo wordt versnippering tegengegaan.

3.2 Voor(uit)zieningen

3.2.1 Zorg4nieuwegein.nl promoten

Het beter promoten van zorg4nieuwegein.nl (website/app) en huidige middelen die de gemeente al inzet. Dit kan de gemeente doen door de diverse doelgroepen op verschillende online en offline manieren te bereiken, denk hierbij aan social media, flyeren, posters en het stimuleren van mond tot mond reclame.

 

3.2.2 Evenementen belangrijker maken

Maak evenementen belangrijker, meer inzetten en het beter promoten van seizoensgebonden evenementen, d.m.v. ondernemers te ondersteunen.

 

3.2.3 Buurtgroepen stimuleren

Stimuleren van het kennen van je buren d.m.v. buurtgroepen met wijkbewoners en wijkcoordinator.

 

3.2.4 Meer terrassen

Stimuleer de horeca om ruimte te geven voor terrassen op pleinen of in straten.

4.1 Jongeren

4.1.1 Uitgaansgelegenheid jongeren

Er moet een uitgaansgelegenheid voor jongeren komen in het centrum van Nieuwegein.

 

4.1.2 Extra plekken voor jongeren

Behoud het huidige aanbod voor jongeren en creëer extra plekken waar jongeren hun vrije tijd door kunnen brengen.

4.2 Jongeren

4.2.1 Structurele voorlichting

De gemeente investeert in en faciliteert jeugdwerkers, scholen, sportverenigingen en buurtcentra (zoals pleinen), zodat er structureel voorlichting gegeven wordt over middelengebruik, gezondheid en sociale veiligheid.

 

4.2.2 Veilige ontmoetingsplekken

De gemeente faciliteert het bestaan van avondhoreca als veilige en toegankelijke ontmoetingsplekken voor jongeren in Nieuwegein.

 

4.2.3 Openlucht bioscoop

De gemeente organiseert en faciliteert een jaarlijkse openlucht bioscoop tijdens de zomermaanden.

 

4.2.4 Kleinschalige festivals

De gemeente organiseert op buurt- of wijkniveau structureel kleinschalige festivals en evenementen waarbij voor elke leeftijdscategorie iets te doen is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld straatfeesten, foodtruck festivals, optredens van muzikale inwoners, pop-up pumptrackbanen, enzovoort.

 

4.2.5 Sportmogelijkheden

De gemeente biedt een gevarieerder en toegankelijker aanbod van sportmogelijkheden aan die beweging stimuleren en aansluiten bij de behoeften van jongeren.

5.1 Groen/milieu

5.1.1 Zorgen voor officiële metingen van luchtkwaliteit in Nieuwegein

Het installeren van officiële meetstations in Nieuwegein voor luchtkwaliteit en gezondheidseffecten. Dit levert betrouwbare data, vervangt rekenmodellen en geeft inzicht in de werkelijke situatie, essentieel voor effectief beleid.

 

5.1.2 Stookbeleid om de luchtkwaliteit te verbeteren

Nieuwegein heeft een stookbeleid met voorlichting, regels en alternatieven. Dit vermindert houtrookoverlast, beschermt de gezondheid en draagt bij aan een schonere lucht in Nieuwegein.

 

5.1.3 Groen behouden en waar mogelijk uitbreiden

Het behoud en de uitbreiding van divers groen in Nieuwegein. Meer groen verbetert gezondheid, stimuleert beweging en maakt de stad aantrekkelijker, essentieel gezien de verstedelijking.

 

5.1.4 Uitvoeren van de 3/30/300 Regel

De implementatie van de 3/30/300 regel in Nieuwegein voor meer groen in de leefomgeving. Dit zorgt voor zicht op groen, boomkroonbedekking en toegang tot parken, wat de gezondheid en het welzijn bevordert.

 

5.1.5 De gemeente gaat metingen uitvoeren van Groen op wijkniveau

Metingen door de gemeente Nieuwegein naar de hoeveelheid en kwaliteit van groen per wijk. Dit levert objectieve data, helpt het groenbeleid te optimaliseren en maakt gerichte maatregelen mogelijk.

5.1 Groen en Gezond

5.2.1 Meer groen benutten

De gemeente integreert meer groen bij de aanleg van nieuwe- en onderhoud van bestaande- infrastructuur om zo de voordelen van meer groen te benutten.

 

5.2.2 Verlagen fijnstof

De gemeente moet de infrastructuur voor autoverkeer aanpassen naar meer bestemmingsverkeer in woonwijken en B-wegen, om zo het aantal autoverkeer te verlagen en schadelijke fijnstof te verminderen.

 

5.2.3 Opvangen hemelwater

De gemeente maakt strategische plannen voor het opvangen van hemelwater, om wateroverlast te voorkomen en hergebruik geschikt te maken.

 

5.2.4 Inheemse groenvoorzieningen

De gemeente Nieuwegein maakt plannen om in de toekomst meer inheemse bomen, struiken en bloemen te planten die beter bestand zijn tegen hitte en regen.

6.1 Veiligheid

6.1.1 Per wijk een schouw

De Gemeente organiseert per wijk een schouw waarbij ze samen met bewoners op pad gaat en verbetering op straat in kaart brengt.

 

6.1.3 Inzet politie voor verwarde personen

Meer inzet door Politie en gemeente voor verwarde personen (die soms in het bezit zijn van messen en of pistolen) ten behoeve van de veiligheid van iedereen. Hierin mag/kan Politie/gemeente niet falen, want het kost levens.

6.2 Veiligheid

6.2.1 Algemeen meldpunt verwarde personen

Er komt een algemeen meldpunt ‘bezorgd Nieuwegein’, waar meerdere instanties samenwerken.

 

6.2.2 Een wijk-/info blad

Een duidelijk informatieblad met daarin ‘waar moet ik zijn en vooral bij wie’ gaat van deur tot deur.

 

6.2.3 Wijkagent meer zichtbaar

De zichtbaarheid van de wijkagent wordt vergroot door 1x per jaar een voorstelronde en minimaal 1x per week werkzaam te zijn in de wijk.

 

6.2.4 Meer blauw op straat, Agenten en BOA’s

Om een veiliger gevoel te creëren op straat worden er naast agenten meer BOA’s ingezet op straat.

7 Iedereen kan mee doen!

7.1 Nulmeting Inventarisatie Zorg- en Welzijnsvoorzieningen

De gemeente brengt alle procedures omtrent zorg- en welzijnsvoorzieningen in kaart in samenwerking met wijkcoördinatoren, buurtverbinders en de Algemene Hulpdienst Nieuwegein.

 

7.2 Toegankelijke en Eenvoudige Procedures

De gemeente biedt duidelijke, eenvoudige en toegankelijke procedures voor zorg- en welzijnsvoorzieningen aan.

 

7.3 Toegankelijke Informatievoorziening

De gemeente zorgt voor toegankelijke informatie over zorg- en welzijnsvoorzieningen, zowel digitaal (volgens WCAG-richtlijnen) als op papier, met persoonlijke ondersteuning voor wie dat nodig heeft.

 

7.4 Samenwerking met Ervaringsdeskundigen

De gemeente betrekt ervaringsdeskundigen bij het verbeteren van de toegankelijkheid van en informatievoorziening over zorg- en welzijnsvoorzieningen.

 

7.5 Checklist Toegankelijkheid van Zorg- en Welzijnsprocedures

De gemeente hanteert een vaste checklist om de toegankelijkheid van zorg- en welzijnsprocedures en -informatie regelmatig te evalueren en te verbeteren.

8 Gezondheidszorg/ziekenhuis

8.1 Ziekenhuis behouden

De gemeente Nieuwegein zet zich in om een volwaardig ziekenhuis in Nieuwegein voor de Lekstroomregio te behouden. Indien dit niet haalbaar is dan zetten de gemeente Nieuwegein en het Antonius Ziekenhuis zich maximaal in om een poliklinisch ziekenhuis voor kleine ingrepen en dagopnames inclusief een zorghotel in Nieuwegein te realiseren.

 

8.2 Volwaardig huisartsenpost

Het Antonius Ziekenhuis zorgt er voor dat er een (volwaardige) huisartsenpost en ambulancepost in Nieuwegein gevestigd blijft t.b.v. Nieuwegein en de Lekstroomregio.

 

8.3 Betere OV verbinding

De gemeente Nieuwegein zorgt er voor dat het Openbaarvervoer tussen Nieuwegein en Leidsche Rijn verbetert door de dienstregeling aan te (laten) passen.

 

8.4 Verlagen parkeertarieven

De gemeente Nieuwegein spant zich in door de parkeertarieven bij de beide ziekenhuizen verlagen.

 

9 Levensloop bestendige wijken

9.1 Nieuw beleid

Nieuw beleid om vanaf nu bouw en nieuwe plannen voor wijken te richten op levensloopbestendigheid:geschikt en aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen, met voorzieningen in de buurt en meer gezamelijke ruimtes.

 

9.2 Makkelijker doorschuiven

Betaalbaar doorschuiven naar andere woningtypes wordt meer gefaciliteerd door de gemeente; met voorrang binnen de eigen wijk verhuizen.

 

9.5 Woonloket

De gemeente zet een woonloket op voor maatwerkondersteuning voor álle bewoners. Dit is een parapludienst: je kunt er terecht voor informatie, begeleiding en hulp met betrekking tot wonen. De medewerkers weten wat er mogelijk is, waar je voor iets wezen moet, en kijken actief naar jouw situatie.

10 STOMP en Veiligheid

10.1 Stappen

We zorgen voor veilige, toegankelijke en logische wandelroutes.

 

10.2 Trappen

We zorgen voor veilige en aantrekkelijke hoofdfietsroutes.

 

10.3 Openbaar Vervoer

Geen beslispunt, wel een compliment!

 

10.4 Mobility as a Service

We hebben aandacht voor deelmobiliteit bij de herinrichting van straten en buurten.

 

10.5 Personenauto

We voeren een groene golf in op belangrijke doorgaande routes.

11 Betaalbaarheid

11.1 Maatschappelijke business case

De gemeente gaat de “maatschappelijke Business Case” – methodiek gebruiken, waarbij financiële impact van beleid op burgers expliciet meegenomen wordt, om aangenomen voorstellen en de afwegingen die daarbij worden gemaakt te evalueren en daar waar nodig te corrigeren.

 

11.2 Openbare inloopavond kadernota

De gemeente organiseert een openbare inloopavond voor de bespreking van de kadernota (de jaarbegroting), met dusdanige ruimte voor vragen en inbreng van burgers dat iedereen de financiële afwegingen kan begrijpen en hun mogelijke zorgen kan uiten.

 

11.3 Financiële impact analyse

Alle partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen presenteren, gezamenlijk met hun partijprogramma, een financiële impact analyse van hun partijprogramma.