Het is belangrijk dat alle inwoners de kans krijgen om mee te doen aan het Burgerberaad. Daarom wordt er met loting gewerkt. Inwoners worden willekeurig uitgekozen.
De loting gebeurt in twee stappen. Als eerste wordt er een grote groep inwoners uit de gemeente willekeurig uitgekozen. Vervolgens wordt er een tweede loting gedaan. Daarbij wordt gekeken naar cijfers over de bevolking van de gemeente Nieuwegein.
De loting is inmiddels uitgevoerd. Het is gelukt om op bijna alle onderdelen een ‘representatieve’ groep te krijgen. Dat betekent dat van jong tot oud, van praktisch tot theoretisch opgeleid en uit alle hoeken van de gemeente er deelnemers mee doen. En dat de percentages overeenkomen met de bevolkingsopbouw. Alleen voor het onderdeel opleidingstype is dat niet gelukt.
Voor de loting van deelnemers zijn er een aantal stappen doorlopen die we hieronder samenvatten. Ben jij iemand van de cijfers? Vanaf 29 november vind je hier alle cijfers.
Stap 1: Eerste loting
- Oktober 2024: Eerste loting van 10.000 inwoners van 16 jaar en ouder uit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP).
Stap 2: Aanmeldingen inwoners
- Periode: Vanaf eind oktober tot 25 november konden inwoners zich aanmelden
- Aantal aanmeldingen: 300+
Stap 3: Tweede Loting
- Doel: Selectie van 160 inwoners uit aanmeldingen voor een zo divers mogelijke groep in de zaal.
- Gebruik van aanmeldingsinformatie: leeftijd, gender, opleidingsniveau, woonsituatie en taal die thuis gesproken wordt.
Stap 4: Definitieve bevestiging deelnemers uiterlijk 27 november
- De deelnemers die ingeloot zijn bij de tweede loting hebben op 27 november bericht ontvangen.
- Alle overige inwoners die zich hebben gemeld krijgen ook bericht. Zij komen als zij dat willen op de reserve lijst. Als er dan iemand zich afmeld loten we weer van de reservelijst een nieuwe deelnemer in.
Door onafhankelijke specialisten
Een team van onafhankelijke specialisten, de Sortition Foundation in Cambridge (Engeland), heeft de tweede loting gedaan. Ze hebben dat met een lijst gedaan zonder namen en contactgegevens. Het computermodel dat ze gebruiken, zorgt dat de kenmerken van de ingelote inwoners zo dicht mogelijk liggen bij die van de bevolking van de gemeente Nieuwegein.
Wat gebeurt er na de loting?
Iedereen die zich heeft aangemeld heeft bericht per e-mail ontvangen of zij wel of niet zijn ingeloot. Ook worden willekeurig een groot aantal deelnemers nagebeld. Op 14 december is de eerste bijeenkomst.
Wie hebben zich aangemeld?
Er zaten mensen van 16 tussen en mensen van boven de 90. En met verschillende opleidingstypen en uit alle hoeken van de gemeente. Wel waren er soms verschillen. Er waren naar verhouding iets meer aanmeldingen van theoretisch opgeleide mensen dan praktisch opgeleide mensen. En iets meer aanmeldingen van inwoners van boven de 60. Er hadden zich evenveel mannen als vrouwen zich opgegeven In de tweede loting is er voor gezorgd dat de verhoudingen zo goed als mogelijk kloppen.
Meer weten?
Lees vanaf 29 november hier meer over de loting.